Over mij

Wilt u mij interviewen voor uw event, business bijeenkomst of presentatie…

Over Coenraad Pen

Het schrijven zit in mijn genen. Mijn vader was journalist, schrijver en dichter. Schrijven is belangrijk gebleken. Tijdens mijn drie jaar detentie heeft het schrijven mij geholpen niet te vervreemden van het leven buiten de muren. Het gaf mij kracht en overlevingszin. Binnen de PI heb ik daardoor andere gedetineerden kunnen helpen met het treffen van goede regelingen met bijvoorbeeld het CJIB, klachten kunnen voorbereiden, vonnissen te lezen en vragen daaromtrent te formuleren. Eén gedetineerde heb ik als resultaat daarvan drie maanden eerder vrij weten te krijgen. Het schrijven heeft mij geïnspireerd om tijdens mijn detentietijd met een rechtenstudie te beginnen. Elke zaterdag was mijn cel het ‘kantoor-voor-advies-en uitvoering’. Een bijzondere impactvolle ervaring is het, als je je realiseert dat je binnen een PI van betekenis kan blijken te zijn; de punt van de pen bleek toch scherper te zijn. Meer dan dat ik ooit had kunnen bevroeden.

Gedurende de detentietijd heb ik gedichten geschreven. De gedichtenbundel ‘Binnen’ vormt de mentale brug tussen de gesloten binnen wereld en de vrije wereld buiten. Deze is te bestellen via de website. De opbrengst gaat naar de Herstelacademie van het Leger des Heils in Utrecht.

Ik verhaal en vertel graag

En nu, nu ik vrij ben, wil ik met het schrijven, door het geven van interviews en op te treden als gesprekpartner, een bewustwordingsproces opgang brengen over het belang van het ontwikkelen van een meer menswaardig detentiesysteem. Door onder andere te streven naar meer harmonisatie van regels die binnen de PI gelden en de regels die in de vrije wereld worden gehanteerd. De verschillen zijn te groot, waardoor ook nazorg organisaties te maken krijgen met ex-gedetineerden die detentieschade hebben opgelopen en ‘buiten’ geconfronteerd worden met sociaal maatschappelijke drempels die leiden tot frustraties. Waardoor de kans op recidive toeneemt. Mijn stelling is; “Hoe menswaardiger wij binnen onze democratische rechtstaat omgaan met de positie van (ex)-gedetineerden hoe lager de kans op recidive”. En dat is in het belang van ons allen. Veel gedetineerden hebben inderdaad een verleden, maar verdienen niet het verleden opnieuw te moeten leven.

Ik verhaal graag over de sociale dynamiek binnen een PI, de hiërarchie, de samenwerkingen en de onderlinge afhankelijkheden die ontstaan als gevolg van de collectieve wens om in rust en vanuit sociale veiligheid de straf te kunnen ondergaan.

U mag mijn verhaal horen door mij te bevragen: kritisch, spontaan, primair en ondubbelzinnig. Verras mij en uw publiek zij hebben er recht op.

Coenraad Pen

Met Coenraad Pen als uw Luisteraar, Gesprekspartner en Schrijver, bent u verzekerd van een uniek verhaal, een inspirerende visie en een krachtige taal. Iedereen verdient het om gehoord te worden, om te praten en om te schrijven. Ontdek de kracht van verhalen en laat ons samen praten over de onbegrensde mogelijkheden die taal met zich meebrengt. Neem contact op en laten we samen de wereld van woorden verkennen.

Neem Contact Op